Dobrodošli!

Dobrodošli!

Međunarodni projekt «Loborfest» pokreće se s ciljem očuvanja izvorne zagorske glazbe, glazbe alpskog zemljopisnog podrijetla, glazbe polki i valcera kao dijela zagorske, a samim time time i hrvatske kulturne baštine.

Ideja je potekla od naše tradicionalne manifestacije „Janine“ koja se već 6 godina održava u Loboru u tijednu sv. Ane (zaštitnice župe i općine Lobor) i time okuplja ljude cijelog nam Zagorja ali i šire. Manifestacija je kulturnozabavnog karaktera i veoma je dobro posjećena. Unatrag četiri godine u sklopu manifestacije održava se i revija glazbenih sastava koja svake godine okuplja 15-tak bendova iz sjeverozapadne Hrvatske koji njeguju zagorsku i „oberkrajner“ glazbu. Upravo ta revija ali i gostovanje u susjednoj Sloveniji i Austriji na sličnim festivalima pobudila je u nama želju da se ovaj revijalni dio pretvori u nešto ljepše, bogatije, šire. U tu svrhu osnovana je i udruga nazivom „Loborfest“ sa sjedištem u Loboru, čiji osnivači neprekidno rade već godinu i pol dana na realizaciji tog projekta. Festival „Loborfest“ međunarodnog je karaktera i u budućnosti će se održavati vikendom prije manifestacije „Janine“.

Trajanje festivala zamišljeno je u dva dana. Prvi dan (subota) provodi se sa zemljom ili gradom partnerom uz predstavljanje običaja kulture i gospodarstva grada ili regije iz koje partner dolazi. Drugi dan (nedjelja) je dan festivala koji počinje u 13:00 h. Nakon festivala komisija odlučuje o pobjedniku publike i stručnog žirija, uz nastup atraktivnih ansambala iz alpskog podneblja i zabavom za sve ljubitelje ovakve vrste glazbe. Kroz ovaj projekat želimo se zbližiti s ljudima i zemljama koji njeguju takvu vrstu glazbe, a samim time postaviti temelje jednoj zdravijoj europskoj klimi i budućim gospodarskim vezama i odnosima.

Tagovi: ,

2 komentara

berlin

01. Ou, 2009

Gut!

gesundheit

13. Ou, 2009

Sehr wertvolle Informationen! Empfehlen!